Browar posiada fermentownię i leżakownię. Budynki Browaru znajdują się po obu stronach ulicy. W południowej części, przy ulicy Słodowej, mieści się spichlerz, wozownia, a także dom właściciela. Słodownia posiada także charakterystyczny, 16-metrowy strażacki komin, wraz ze stalowym wiatrołapem w kształcie anioła.
Od północnej strony, przy ulicy Miodowej, Stary Browar posiada kotłownię, tłocznię z magazynem oraz skład lodu. Lód pozyskuje się głównie z pobliskiego Jeziora Kaplicznego.
Na samej górze Kościerskiego Browaru mieszka Mistrz Browarnictwa, który na bazie niemieckiej receptury tworzy własną, unikalną recepturę warzenia piwa. Na parterze, w słodowni, w wielkich miedzianych kadziach wytwarza się
aromatyczne piwo, a za tajemnicę jego smaku uznaje się doskonałą wodę kościerską. Wszak Kościerzyna słynie z bogactwa wód źródlanych, mówi się o niej „miasto budowane na wodzie”.