STARY BROWAR KOŚCIERZYNA

to miejsce, gdzie odnajdziemy niepowtarzalny klimat wynikający z mariażu nowoczesności z elementami spuścizny historycznej tego wyjątkowego miejsca.
Obok nowoczesnego centrum handlowego znajdziemy hotel, restaurację, pub oraz pizzerię, gdzie zagwarantujemy Państwu doskonały wypoczynek i wyborną kuchnię, którą uzupełni degustacja aromatycznego piwa, warzonego w naszym browarze.

 

PONOWNE OTWARCIE BROWARU

W Starym Browarze Kościerzyna życie
powróciło na nowo.
– Nowoczesny Pub, w którym warzymy
Piwo Kościerskie
– Hotel  połączony ze stylistyką
Starego Browaru wraz z nowym designem
– Restauracja z kuchnią kaszubską i nie tylko
– Pizzeria z piecem opalanym drewnem
– Centrum handlowe i biurowe

Zapraszamy

Inwestor rozpoczyna prace przygotowawcze
do budowy nowoczesnego Browaru,
z zachowaniem pierwotnego stylu.

Przeprowadzono prace archeologiczne, podczas
których odkryto unikatowe przedmioty
dokumentujące historię Browaru.

Browar oficjalnie kończy swoją działalność.

Stary Browar Kościerzyna przekształcony
w rozlewnię wód gazowych, a następnie w
fabrykę miodów pitnych.

W Browarze pracuje około 10–15
osób, głównie mieszkańcy
Kościerzyny: właściciel, księgowa
(jedyna kobieta) i pracownicy
produkcyjni. Chcąc uniknąć
przemoczenia, pracownicy ubrani są
w specjalne skórzane fartuchy,
a także drewniane buty typu „korki”.
Pomimo produkcji tak dobrego
piwnego trunku, wszyscy pracownicy
przestrzegają zasad, aby nie pić
w miejscu pracy. Wiedzą, że złamanie
zakazu wiąże się z pozbawieniem
pracy i środków do życia.

ZŁOTE LATA BROWARU

Rozkwit Browaru Kościerskiego przypada na
lata międzywojenne. Zwiększa on swoją
produkcję piw z dwóch do kilku rodzajów.
Królują Koźlak, Pełne Jasne i Słodowe
Pasteryzowane
. Browar posiada także swoje
filie – rozlewnie piwa w Kartuzach,
Sierakowicach, Gdyni oraz Gdańsku.
Piwo kościerskie doceniają nie tylko
lokalni klienci, ale również właściciele statku.

Antoni Przytarski,
kierownik rozlewni piwa
w Sierakowicach, wspomina
produkcję piwa
z początku XX wieku:
„Aby dobrze uwarzyć piwo,
wpierw umaczano kiełki
jęczmienne w dużych
kadziach, aż do
skiełkowania. Następnie
były one osuszane i mielone.
Do piwa dodawano chmielu,
dzięki temu posiadało
ono charakterystyczną
goryczkę”.

W Browarze powstaje piwo jasne kościerskie
„Śmietanka” i ciemne, karmelowe „Dubeltowe”.
Piwo rozlewa się do butelek specjalnie
sprowadzanych z południa Polski.
Natomiast w północnej części naszego kraju,
z miast przykościerskich, drukarnie
wykonują etykiety na piwa butelkowe.
Dystrybucja piwnego trunku, który kosztuje
20 groszy, obejmuje całe Pomorze.

Wilhelm Brendel zostaje właścicielem części
Browaru, którą zakupił od Abrahama Berenta.

Spośród właścicieli najdynamiczniej działa
Abraham Berent.

Browar posiada fermentownię i leżakownię. Budynki Browaru znajdują się po obu stronach ulicy. W południowej części, przy ulicy Słodowej, mieści się spichlerz, wozownia,  a także dom właściciela. Słodownia posiada także charakterystyczny, 16-metrowy strażacki komin, wraz ze stalowym wiatrołapem w kształcie anioła.

 

Od północnej strony, przy ulicy Miodowej, Stary Browar posiada kotłownię, tłocznię z magazynem oraz skład lodu. Lód pozyskuje się głównie z pobliskiego Jeziora Kaplicznego.

 

Na samej górze Kościerskiego Browaru mieszka Mistrz Browarnictwa, który na bazie niemieckiej receptury tworzy własną, unikalną recepturę warzenia piwa. Na parterze, w słodowni, w wielkich miedzianych kadziach wytwarza się
aromatyczne piwo, a za tajemnicę jego smaku uznaje się doskonałą wodę kościerską. Wszak Kościerzyna słynie z bogactwa wód źródlanych, mówi się o niej „miasto budowane na wodzie”.

Carl Teodor Hanff zostaje właścicielem
Berenter Bierbrauerei – dzisiejszego
Starego Browaru Kościerzyna.

Ziemie obecnego Starego Browaru przejmuje
piwowar Carl Klabunde.

Kościerzyna pada ofiarą pożaru,
który nie oszczędza terenu zajmowanego dziś
przez zabudowania Starego Browaru.

klasztorze w Kartuzach zakonnicy władają
nie jednym, ale aż pięcioma browarami:
w Starym Grabowie koło Kościerzyny,
Bielkowie koło Gdańska, Przejazdowie i
na Grabówku.

Produkcja piwa w Kościerzynie odbywa się
jedynie na własny użytek.